EVIDENCE BASED PRACTICE

Wat zegt de wetenschap over EFT?

EFT-Tapping wordt met succes ingezet op 4 heel uiteenlopende gebieden:  emotionele disbalansen (woede, angsten, machteloosheid, onzekerheid, enz), fysieke klachten, trauma en beperkende overtuigingen. Door de opmerkelijke resultaten wordt er al jarenlang grondig  wetenschappelijk onderzoek verricht naar EFT.

De belangrijkste onderzoekscentra zijn momenteel Harvard Medical School in de VS, Bond University in Australië en Staffordshire University in GB.

Er zijn op dit moment meer dan 300 wetenschappelijke ‘peer-reviewed’ artikels gepubliceerd, alleen al maar in het Engels! Hierdoor is EFT-Tapping erkend als ‘evidence-based practice’.

Een overzicht van verschillende wetenschappelijke studies vind je oa op onderstaande websites:

LITERATUUR & MEDIA

Wetenschappelijk onderzoek

Dr. Peta Stapleton, associate professor psychologie aan de Bond University (Australië), is een toonaangevende onderzoeker. Ze focust haar werk vooral op EFT en vertaalt de resultaten in heldere boodschappen, ook voor niet wetenschappers, zoals je kunt zien op de infographic.

Interview van Jessica Ortner met Dr. Peta Stapleton over het wetenschappelijke onderzoek rond EFT.

Uiteenlopende artsen en wetenschappers bespreken de wetenschap achter en de mogelijkheden van  EFT-Tapping.

Het effect van EFT op cortisol

Onder invloed van plotse stress geeft ons lichaam het hormoon  Adrenaline vrij in ons bloed. Bij acuut gevaar zet dit ons aan tot bliksemsnelle reacties om het gevaar af te weren en zo veilig te blijven. De Adrenaline zorgt ervoor dat ons lichaam gaat vluchten, vechten of verstarren. Dit noemen we Short Term Stress.

Als de dreiging aanhoudt, dan gaat dit vaak gepaard met een gevoel van machteloosheid, verlies van controle en zware stress. Denk daarbij aan een toxische relatie, pestgedrag op het werk, langdurige zorg voor een zieke persoon, financiële problemen of oorlog. Een tweede stresssysteem komt dan op gang: Long Term Stress. Hierbij wordt het Hormoon Cortisol vrijgegeven in het bloed.

Cortisol is van levensbelang , maar verhoogde Cortisol kan heel wat nadelige effecten op ons hele lichaam hebben: verhoogde bloeddruk, verminderde immuniteit, schade aan het spijsverteringsstelsel, diabetes type II, breinschade, slaapstoornissen, depressie… Om er slechts een paar te noemen.

Het interessante nieuws is dat Cortisol in het bloed meetbaar daalt onder invloed van EFT! Hierover werden al verschillende wetenschappelijke onderzoeken gepubliceerd.

Lees hier meer over

 

EFT & Epigenetica

Epigenetica bestudeert hoe specifieke factoren de genexpressie kunnen veranderen door het aan- of uitzetten van bepaalde genen. Epigenetische veranderingen worden beïnvloed door diverse factoren waaronder voeding, stress omgevingsfactoren en gedrag. Ze kunnen een breed scala aan biologische processen beïnvloeden, zoals de immuunfunctie, ontstekingen en celregeneratie.

Traditioneel was de wetenschap ervan overtuigd dat onze genen vastliggen en dat niets dat kon veranderen. De Epigenetica toont echter aan dat cellen reageren op hun omgeving en dat deze reacties diep doordringen in de interne structuur van de cel, inclusief het DNA. De cellen van ons lichaam zijn dus dynamisch: bepaalde genen worden aan- en uitgezet op basis van verschillende omgevingsfactoren.

Interessant is de ontdekking dat cellen ook reageren op interne omgevingsfactoren zoals onze gedachten, overtuigingen en gevoelens. Wanneer we onze overtuigingen en emoties veranderen, leidt dit letterlijk tot biologische veranderingen op cellulair niveau.

Onderzoek toont aan dat hoge cortisolspiegels geassocieerd zijn met epigenetische veranderingen die ontstekingsreacties en chronische aandoeningen bevorderen.  Onderzoek toont aan dat EFT cortisolspiegels verlaagt. Deze stressreductie  zou een  verminderde genexpressie van ontstekingsgenen veroorzaken.

Onderzoek door instellingen zoals het Institute of Noetic Sciences (IONS) heeft de effecten van EFT op veteranen met PTSS onderzocht.  Er werd vastgesteld dat “EFT veranderingen kan veroorzaken in mRNA-expressie en microRNA-doelwitten, wat wijst op een directe invloed op genregulatie​ (IONS)​”. Dit ondersteunt het idee dat psychologische interventies zoals EFT biologische veranderingen kunnen veroorzaken, waardoor de negatieve epigenetische gevolgen van stress en trauma worden teruggedraaid.

Schrijf je in voor de basisworkshop 'Leer zelf EFT'!

Opleidingen Tapping Instituut

"De waarde van EFT en Matrix Reimprinting kan nauwelijks overschat worden binnen een professionele setting." Versterk jouw praktijk en neem een kijkje in ons aanbod.

Basisworkshop Leer zelf EFT - Tapping Instituut

Basisworkshop 'Leer zelf EFT!'

In één avond leer je het EFT basisprotocol doeltreffend op jezelf toe te passen bij lastige emoties, fysieke klachten, of pijnlijke herinneringen.

Opleiding EFT voor Professionals - Tapping Instituut

EFT voor Professionals

Voor iedereen die professioneel, effectief en verantwoord wilt leren werken met EFT-Tapping.

Opleiding Matrix Reimprinting voor Professionals - Tapping Instituut

Matrix Reimprinting voor professionals

Een unieke energetische werkvorm die diepgaand traumawerk mogelijk maakt.

Opleiding Hartcoherentie voor EFT behandelaars - Tapping Instituut

Hartcoherentie voor EFT behandelaars

Eendaagse bijscholing Hartcoherentie specifiek voor EFT behandelaars.

Getuigenissen van ex-studenten

Als adem-, stress- en traumatherapeut is Emotional Freedom Techniques (EFT) een onmisbare tool geworden in mijn praktijk. Mijn kennismaking met EFT vond enkele jaren geleden plaats tijdens een workshop op een beurs. Hoewel ik meteen hiermee aan de slag ging, merkte ik al snel dat ik behoefte had aan meer diepgang. Toen kwam de opleiding van Tapping Instituut op mijn pad. Ik schreef me in voor de drie modules.

In mijn praktijk werk ik met zowel volwassenen, jongeren als kinderen. Het hebben van een tool als EFT is een groot voordeel bij het werken met kinderen. Ik werk ook in het onderwijs, waar dit een duidelijke meerwaarde blijkt te zijn.

Na het voltooien van de drie modules besloot ik mij verder te specialiseren in de Matrix Reimprinting. Deze techniek stelt me in staat om nog dieper en effectiever met EFT te werken, wat resulteert in nog betere resultaten bij mijn cliënten. Matrix Reimprinting gebruik ik ook in combinatie met regressietherapie.

De praktijkdagen tijdens de opleiding waren bijzonder waardevol. We werkten op elkaar, leerden handige tools gebruiken, ontmoetten inspirerende mensen en kregen les van een vlotte en gepassioneerde docente.

Steve Vanderhaeghen

Adem-, stress- en traumatherapeut bij Praktijk Herademing

Jarenlang heb ik babies en hun ouders begeleid op de intensieve afdeling voor prematuren. Als kindertolk heb ik me verdiept in de boodschap van het kind. En doorheen mijn liefde voor Yoga geef ik al jarenlang Yoga lessen met hart en ziel. Lichaam, geest en ziel vormen een geheel en de werking hiervan blijft me verwonderen en fascineren.

Toen de opleidingen van Tapping Instituut op mijn pad kwamen, werd ik aangestoken als een vuurpijl: dit voelde voor mij als de 'missing link' die alles wat ik al deed met elkaar verbond.

De opleiding was zo helder, heel praktisch en diepgaand. Nooit eerder volgde ik een opleiding die zo gestructureerd was als deze; theorie, praktijk en studieplatform. Ook de samenkomst van de wetenschap, de Oosterse leer, het voelen en het lichaam vormt een prachtig en compleet geheel.

Opleiding krijgen van Anna was voor mij een mix van zachte kracht, vrijheid voor eigenheid, structuur en een mengeling van diepte en humor. Ze blijft me raken in haar unieke persoonlijkheid en kennis. Dat maakt dat de leerstof als een natuurlijk iets bij me kon binnenkomen. De leeromgeving is prachtig, professioneel en warm.

Ik ben zo dankbaar dat ik nu mensen kan begeleiden die hun inzichten via het 'hoofd' vaak al hebben en klaar zijn om via het 'lichaam' te connecteren met de wijsheid die daar verborgen ligt. met EFT en Matrix Reimpinting kunnen ze nu eenvoudig en diep helend werk verrichten met grote en blijvende verandering in zichzelf en hun leven. Zo fijn om dit te mogen begeleiden .

Marleen Onghena

Yogadocent en EFT therapeute met Systemisch & Matrix werk bij Praktijk Grow Roots & Wings

Als klinisch psycholoog ben ik enorm enthousiast dat EFT en Matrix Reimprinting op mijn pad zijn gekomen. Veel van mijn cliënten hebben al een lange weg afgelegd in de hulpverlening en beschikken over veel kennis en inzicht in hun patronen. Maar wat dan…

Je kunt veel kennis en inzichten hebben, maar toch telkens opnieuw getriggerd worden. Het emotionele stuk blijft  aanwezig, je stresssysteem blijft reageren en die negatieve overtuigingen over jezelf en de wereld blijven bestaan.

Sinds ik werk met EFT en Matrix Reimprinting, boek ik met mijn cliënten grote vooruitgang op deze gebieden. Wat ik bij Tapping Instituut leerde, zijn nu mijn meest gebruikte en meest geliefde tools. Deze methoden hebben niet alleen de manier waarop ik werk getransformeerd, maar ook het leven van mijn cliënten aanzienlijk verbeterd.

Shanna Verhoeven

Klinisch psycholoog bij Praktijk Your Mind Matters

Interesse of vragen? Connecteer!

Tapping Instituut
Van Schoonbekestraat 115
2018 Antwerpen

+32 475 31 62 62
info@tappinginstituut.be

Anna Legein - Tapping Instituut