Wat is..?

Wat is Tapping?

Wat is EFT?

Wat is Matrix Reimprinting?

Wat is het Tapping Instituut?

Wat is Tapping?

‘Tapping’ is een Engels werkwoord met uiteenlopende betekenissen. Binnen onze context betekent het simpelweg: ‘Met je vingerpunten tikken op bepaalde punten op je lichaam. Ondertussen benoem je de emotie of (traumatische) herinnering die je voelt’. Deze specifieke (acupunctuur)punten liggen op je gelaat, romp, armen en handen. In Nederland noemen ze het ‘kloppen‘. In België noemen we het ‘tikken‘.

Tapping is ontstaan vanuit de combinatie van methodes uit Oost en West: acupunctuurpunten worden gebruikt samen met recente inzichten uit oa neurowetenschappen, NLP en mindfulness. Het doel is om fundamentele veranderingen teweeg te brengen in brein, lichaam en het onderliggend energetisch systeem.

Het opmerkelijke resultaat van Tapping is dat storende emoties, fysieke klachten en traumatiserende herinneringen snel verminderen en verdwijnen. Door deze interessante resultaten groeit Tapping wereldwijd snel. Uiteraard wordt dit fenomeen al geruime tijd wetenschappelijk onderzocht

Dankzij de meer dan 100 gepubliceerde wetenschappelijke studies wordt Tapping momenteel beschouwd als een ‘evidence-based practice’  Lees hier meer over bij ‘Wat zegt de wetenschap over EFT?

Tapping is ook een verzamelnaam geworden voor de verschillende therapievormen waarin ‘body, mind & energy op deze manier worden benaderd: EFT (Emotional Freedom Techniques), Matrix ReimprintingTFT (Thought Field Therapy), SET (Simplified Energy Techniques), PET (Provocative Energy Techniques), ea.

Wat is EFT (Emotional Freedom Techniques)?

EFT is de meest gekende Tappingtechniek wereldwijd. Ze blijkt bijzonder effectief bij het behandelen van zowel emotionele als fysieke klachten. Deze methode is ontstaan vanuit de combinatie van inzichten uit  Oost en West. Tijdens een EFT sessie combineren we twee dingen: we benoemen het probleem (vb. paniek voor mijn wiskunde examen ) en tegelijk tikken we zacht op specifieke punten op het lichaam. De paniek neemt snel en waarneembaar af.

Wetenschappelijk onderzoek (J.R.Lane, 2009) toont aan dat Tapping op acupunctuurpunten zorgt voor een ontspanning van de Amygdala in ons limbische brein. De Amygdala speelt een hoofdrol in het detecteren van stressvolle situaties. Door EFT toe te passen wordt de stressrespons afgebouwd daar waar hij ontstaat: in ons brein. Dit is ook meteen voelbaar in ons lichaam. Hier lees je meer over wat de wetenschap zegt over EFT.  

EFT blijkt een veilige en zeer effectieve techniek te zijn! Opvallend daarbij is de vaak verrassend snelle én blijvende verbetering. Regelmatig blijkt EFT te werken waar niets anders resultaat heeft. Niet voor niets wordt EFT ingezet bij hulpprogramma’s voor kindsoldaten & oorlogsveteranen, bij het Rode Kruis in oorlogsgebieden, in steeds meer scholen en in verschillende Duitse Kankerklinieken.

Wil je ervaren en begrijpen hoe EFT werkt, kom dan deelnemen aan onze basisworkshop Leer zelf EFT! Hier lees je alles over Leer zelf EFT!

Overweeg je als professional EFT te leren gebruiken, dan interesseert deze pagina je misschien: wat brengt EFT-Tapping mij als professional? Op deze pagina vind je meer over de EFT opleiding voor professionals

 

Wij durven te beweren dat EFT de wereld zal veroveren; nooit hebben we een techniek en werkwijze gezien die zo simpel, zo effectief, zo grondig en zo definitief is.

Dr. Gabriëlle Rutten

Wat is Matrix Reimprinting?

Matrix Reimprinting is ontstaan vanuit EFT maar gaat een stap verder. Deze techniek combineert EFT met inner child work en de meest recente inzichten uit traumaonderzoek en epigenetica. Het is een milde en unieke werkvorm voor diepgaand traumawerk. De methode stelt je in staat rond vroege trauma’s te werken, zelfs prenataal.

In dit werk stapt de cliënt onder begeleiding van de behandelaar en met de nodige bescherming binnen in een traumatiserende herinnering. Daar past hij EFT toe op het getraumatiseerde kinddeel. Dit energetische werk leidt binnen enkele minuten tot ontspanning van het getraumatiseerde deel. Zowel cliënt als therapeut ervaren een ontlading van o.a. angsten, paniek, eenzaamheid, woede, machteloosheid…

Aansluitend worden hulpbronnen aangeboden die er in realiteit niet waren (knuffel van een liefdevolle mama, een begripsvolle juf, een sterke brandweerman, een nieuw inzicht, politie, etc). De beangstigende beelden zelf worden hierdoor letterlijk getransformeerd naar geruststellende situaties en ook als zodanig ervaren.

Dit stelt de cliënt in staat om de – meestal onbewustebeperkende overtuigingen die op dat moment zijn ontstaan (vb. ik ben niet slim genoeg, de wereld is niet veilig, mannen zijn gevaarlijk, ik ben niet goed genoeg, …) los te laten.

Na afloop van de sessie zal de cliënt de getransformeerde beelden gedurende 3 weken dagelijks ‘reimprinten’ zodat het brein de getransformeerde beelden als nieuwe realiteit gaat ervaren. Dit gebeurt moeiteloos door de plasticiteit van ons brein. Dit proces is duidelijk voelbaar in het hele lichaam.

Het uiteindelijke doel van Matrix Reimprinting is het loslaten van beperkende overtuigingen op neurologisch niveau.

Deze methode is in 10 jaar tijd uitgegroeid tot een bijzonder krachtige techniek, toegespitst op het transformeren van specifieke problemen zoals trauma (oa geboorte- en intra-uterien trauma), angsten, fobieën, allergieën, verslavingen, etc. Vooral in de Engelstalige wereld verspreidt Matrix Reimprinting zich als een lopend vuurtje.

In Vlaanderen vind je momenteel slechts een handvol therapeuten die met deze techniek werken.

​De Brit Karl Dawson – een van de 29 EFT Masters – is de grondlegger van Matrix Reimprinting. In zijn laatste boek kadert hij deze vernieuwende methode binnen de epigenetica, het werk rond beperkende overtuigingen en het traumaonderzoek.

De opleiding Matrix Reimprinting kun je volgen na afronding van EFT module 2.  Informatie en inschrijvingsformulier vind je hier

Matrix Reimprinting kreeg als toepasselijke ondertitel ‘Transform your beliefs, transform your life’. De traumatiserende herinnering zelf wordt letterlijk getransformeerd!