Wat is..?

Wat is tapping?

Wat is EFT-Tapping?

Wat is Matrix Reimprinting?

Wat is het Tapping Instituut?

Wie is Anna Legein?

Wat is EFT-Tapping?

EFT-Tapping is een interventietechniek die vooral bijzonder effectief blijkt bij het behandelen van stress, trauma en  angsten.

Deze techniek is ontstaan uit een combinatie van inzichten uit Oost en West: acupunctuurpunten worden gebruikt samen met recente inzichten uit o.a. neurowetenschappen, trauma-research, NLP en mindfulness. Het doel is om fundamentele veranderingen teweeg te brengen in brein, lichaam en het onderliggend energetisch systeem.

Tijdens een EFT- sessie worden twee elementen gecombineerd: we benoemen het probleem (bijv: paniek voor mijn wiskunde examen ) en tegelijk tikken we met de vingerpunten zacht op specifieke punten op het lichaam. De paniek neemt snel,  waarneembaar en meetbaar af.

Opmerkelijke aan EFT-Tapping is dat storende emoties, fysieke klachten, beperkende overtuigingen en traumatiserende herinneringen opvallend snel verminderen en verdwijnen. De patiënt/cliënt ervaart  minder pijn, rustigere gedachten, een diepere ademhaling, meer innerlijke rust en ruimte, en daardoor ook veel meer innerlijke vrijheid (EFT staat voor Emotional Freedom Techniques). Door deze interessante resultaten groeit EFT-Tapping wereldwijd zienderogen.

Om al die redenen wordt EFT-Tapping al decennia lang wetenschappelijk onderzocht. Dankzij meer dan 300 gepubliceerde wetenschappelijke studies wordt EFT-Tapping al meerdere jaren geclassificeerd als ‘evidence-based practice’.

Zo blijkt bijv. uit de research Dr. Lane (J.R.Lane, 2009) dat Tapping op acupunctuurpunten zorgt voor ontspanning van de Amygdala in ons limbische brein. De Amygdala speelt een hoofdrol in het detecteren van stressvolle situaties. Door EFT toe te passen wordt de stressrespons afgebouwd daar waar hij ontstaat: in ons brein. Dit is ook meteen voelbaar in ons lichaam. Lees hier meer over bij ‘Wat zegt de wetenschap over EFT?  of bekijk hiernaast de video The Science of Tapping.

EFT blijkt een veilige en zeer effectieve techniek te zijn! Opvallend daarbij is de vaak verrassend snelle én blijvende verbetering. Regelmatig blijkt EFT te werken waar niets anders resultaat geeft. Niet voor niets wordt EFT ingezet bij hulpprogramma’s voor kindsoldaten & oorlogsveteranen, bij het Rode Kruis in oorlogsgebieden, in steeds meer scholen en in verschillende Duitse Kankerklinieken.

Wil je ervaren en begrijpen hoe EFT werkt, schrijf je dan in voor onze maandelijkse online basisworkshop Leer zelf EFT.

Overweeg je om als professional EFT in te zetten tijdens je werk, bezoek dan Wat brengt EFT-Tapping mij als professional?

Zoek je concrete informatie over de opleidingen, bezoek dan  EFT opleiding voor professionals

Opm: In Nederland noemen ze EFT-Tapping ook wel ‘kloppen‘. In België noemen we het meestal ‘tikken‘. De Engelstaligen spreken over ‘Tapping’ of ‘EFT-Tapping’.

Wij durven te beweren dat EFT de wereld zal veroveren; nooit hebben we een techniek en werkwijze gezien die zo simpel, zo effectief, zo grondig en zo definitief is.

Dr. Gabriëlle Rutten

Wat is Matrix Reimprinting?

Matrix Reimprinting is ontstaan vanuit EFT-Tapping, maar gaat een stap verder. Deze techniek combineert EFT met inner child work en de meest recente inzichten uit traumaonderzoek, HeartMath en epigenetica. Het is een milde en unieke werkvorm voor diepgaand traumawerk. De methode stelt je in staat rond vroege trauma’s te werken, zelfs prenataal.

In dit werk stapt de cliënt onder begeleiding van de behandelaar en met de nodige bescherming binnen in een traumatiserende herinnering. Daar past hij EFT-Tapping toe op het getraumatiseerde kinddeel. Dit energetische werk leidt binnen enkele minuten tot ontspanning van het getraumatiseerde deel. Zowel cliënt als therapeut ervaren een ontlading van o.a. angsten, paniek, eenzaamheid, woede, machteloosheid…

Aansluitend worden hulpbronnen aangeboden die er in realiteit niet waren (knuffel van een liefdevolle mama, een begripsvolle juf, een sterke brandweerman, een nieuw inzicht, politie, etc). De beangstigende beelden zelf worden hierdoor letterlijk getransformeerd naar geruststellende situaties en ook als zodanig ervaren.

Dit stelt de cliënt in staat om de – meestal onbewustebeperkende overtuigingen die op dat moment zijn ontstaan (vb. ik ben niet slim genoeg, de wereld is niet veilig, mannen zijn gevaarlijk, ik ben niet goed genoeg, …) los te laten.

Na afloop van de sessie zal de cliënt de getransformeerde beelden gedurende 3 weken dagelijks ‘reimprinten’ zodat het brein de getransformeerde beelden als nieuwe realiteit gaat ervaren. Dit gebeurt moeiteloos door de plasticiteit van ons brein. Dit proces is duidelijk voelbaar in het hele lichaam.

Het uiteindelijke doel van Matrix Reimprinting is het loslaten van beperkende overtuigingen op neurologisch niveau.

Deze methode is in 10 jaar tijd uitgegroeid tot een bijzonder krachtige techniek, toegespitst op het transformeren van specifieke problemen zoals trauma (oa geboorte- en intra-uterien trauma), angsten, fobieën, allergieën, verslavingen, etc. Vooral in de Engelstalige wereld verspreidt Matrix Reimprinting zich als een lopend vuurtje.

In Vlaanderen vind je momenteel slechts een handvol therapeuten die met deze techniek werken. Anna Legein is de Trainer Matrix Reimprinting voor België. 

​De Brit Karl Dawson – een van de 29 EFT Masters – is de grondlegger van Matrix Reimprinting. In zijn laatste boek kadert hij deze vernieuwende methode binnen de epigenetica, het werk rond beperkende overtuigingen en het traumaonderzoek.

 

De opleiding Matrix Reimprinting kun je volgen na afronding van EFT module 2. (Dit mag je ook aan een andere school hebben gevolgd). Meer informatie over Matrix Reimprinting voor professionals vind je hier.

‘Anna Legein is the official trainer Matrix Reimprinting for Belgium.’                                            Karl Dawson

Matrix Reimprinting kreeg als toepasselijke ondertitel ‘Transform your beliefs, transform your life’. De traumatiserende herinnering zelf wordt letterlijk getransformeerd!